Izrael: Netanjahu sa na návšteve USA nestretne s Obamom

12.09.2012 Celý región

Jeruzalem/New York 11. septembra (TASR) - Biely dom odmietol žiadosť izraelského premiéra Benjamina Netanjahua o stretnutie s prezidentom Barackom Obamom počas návštevy v USA. Tento krok nasleduje po vypuknutí sporu medzi vládami oboch spojencov v súvislosti s iránskym jadrovým programom. Informácie dnes poskytol izraelský predstaviteľ.

Zdroj pod podmienkou zachovania anonymity pre tlačovú agentúru Reuters povedal, že spolupracovníci Netanjahua požiadali o jeho stretnutie s Obamom, keď tento mesiac pricestuje na Valné zhromaždenie OSN v New Yorku. "Biely dom v reakcii uviedol, že stretnutie zrejme nie je možné. Uviedol, že program prezidenta to neumožní," prezradil zdroj.

Netanjahu sa stretol s Obamom na všetkých doterajších cestách do USA od roku 2009.

Biely dom v reakcii poprel, že Obama odmietol žiadosť izraelského lídra o stretnutie. Politici sa podľa hovorcu Obamovej kancelárie napriek tomu nestretnú vzhľadom na kolidujúce programy. Obama má vystúpiť na VZ OSN 25. septembra a Netanjahu 28. septembra.

"Jednoducho nebudú v meste v rovnakom čase," povedal hovorca Bieleho domu. Obama a Netanjahu sú podľa neho v častom kontakte, pričom izraelský premiér sa v USA stretne s ministerkou zahraničných vecí Hillary Clintonovou a ďalšími činiteľmi.

Netanjahu nalieha na Washington, aby zaujal tvrdšiu líniu voči Iránu. Argumentuje tým, že stanovenie jasných hraníc pre iránske nukleárne aktivity a uvalenie prísnejších ekonomických sankcií môže odradiť Teherán od vývoja jadrových zbraní a znížiť možnosť potreby vojenského zásahu.

Izraelský premiér dnes kritizoval Washington za odmietnutie takejto výzvy. "Tí v medzinárodnom spoločenstve, ktorí odmietajú stanoviť hranice pre Irán, nemajú morálne právo dávať Izraelu červenú," vyhlásil Netanjahu po pondelkovom vyjadrení Clintonovej o tom, že USA nebudú stanovovať žiadne lehoty na ďalšie rozhovory s Teheránom a že je stále dostatok času na diplomaciu.

Izraelské noviny Haarec na svojej webovej stránke uviedli, že vyhlásenie Netanjahua bolo "bezprecedentným slovným útokom na vládu USA".

Vzťahy Netanjahua s Obamom narušili rozpory okolo Iránu i ďalších otázok, ako je budovanie židovských osád v okupovanom Predjordánsku. Republikánsky vyzývateľ Obamu v novembrových prezidentských voľbách obvinil súčasného prezidenta, že za svojej vlády hodil Izrael "pod autobus".

Čoraz tvrdšie vyjadrenia izraelských predstaviteľov v poslednom čase vyvolali dohady, že Izrael by mohol zaútočiť na Irán ešte pred americkými voľbami v presvedčení, že Obama by mu musel poskytnúť vojenskú pomoc, aby neprišiel o podporu proizraelských voličov.

Za uplynulý týždeň sa však zdalo, že Netanjahu ustupuje od hrozby vojenského zásahu proti iránskemu jadrovému programu a pripravuje pôdu pre možné stretnutie s Obamom. Prieskumy ukazujú, že väčšina Izraelčanov nepodporuje útok na Irán bez podpory USA.
 

Vyberte región